29 oktober 2019 | Dag 12 in Rwanda
Vandaag samen met René een scholing gegeven over complicaties van een ziekenhuisopname, maar nu aan de verpleegkundigen. René had weer het eerste gedeelte en ik zou het daarna overnemen.
Grote verrassing: René had in zijn presentatie een grote foto van mij geplaatst met “Happy Birthday” en mijn leeftijd (oké, oké ik ben 47 geworden). Ja, ik ben vandaag dus jarig en werd dus enorm verrast. De verpleegkundige gingen spontaan happy birthday zingen. Ik moest mijzelf eerst weer een beetje bij elkaar rapen om daarna weer serieus les te kunnen geven. Na de les heb ik ze getrakteerd op kruidnootjes, dat vonden ze erg lekker.
Na de les ben ik naar de afdeling chirurgie gegaan. Thomas was vandaag op de dressing room ingedeeld en moest eerst alles gaan klaarzetten, hij vroeg of ik met hem mee ging. We gingen eerst verband materiaal ophalen bij de apotheek. Ik heb gelijk gevraagd of er inmiddels alweer honing op voorraad was. Die meiden achter de balie wisten het niet en Gaston (de apotheker) was er niet. Waarschijnlijk in de grote voorraadkamer maar die was op slot. Gelukkig was er nog wel wat honing over van wat ik de week ervoor had gemaakt.
De spullen in de dressingroom gezet en ik zag wat een rommel het daar was. Er lagen nog vuile en lege spullen van de dag er voor, zelfs nog vieze naalden. Toen ik het werkblad ging schoonmaken met een gaasje was deze helemaal zwart. Wordt dit überhaupt wel regelmatig schoongemaakt? Thomas zei dat we nog niet konden beginnen omdat er eerst artsenvisite gedaan moest worden. Ik ben toen met chloor tabletten en gaasjes aan de slag gegaan en heb eerst de boel eens opgeruimd en schoongemaakt. Daarna ben ik naar de vrouwenzaal gelopen waar dr. Green zijn ronde aan het doen was. Ik vertelde hem dat ik eerst de dressingroom had opgeruimd en schoongemaakt. Hij vond dat heel goed van mij en had al gesignaleerd dat op de Minor Surgery schoner gewerkt wordt dan op de dressingroom. Het viel me op dat er op de afdeling meerdere vrouwen liggen met een geïnfecteerde wond na keizersnede. Ach, we kwamen bij een meisje, heel mager, dun nekje, dunne armen en benen, ribben zichtbaar, grote ogen. Dit meisje kwam van een eiland uit het Kivu meer en had al een tijd rondgelopen met een blinde darm ontsteking. Ze moest met spoed geopereerd worden maar nu was deze wond lelijk geïnfecteerd. Dit meisje heeft ook helemaal geen weerstand meer en een zeer slechte voedingstoestand. Als je haar zo zou zien dan denk je dat het een meisje van een jaar of vier was, maar ze was 8 jaar.
Dr. Green moest nu verder opereren en dr. Ronald , de chirurg van het ziekenhuis zelf nam het over. Hij complimenteerde mij dat ik zo goed had gerapporteerd in het dossier volgens het TIME model. Hij merkt dat de verpleegkundige dat hier nog niet echt doen. Hmm, wel jammer dat al dat gene wat Helma en ik het afgelopen jaar hebben getraind nog niet echt geïmplementeerd en geborgd is. Het komt mij over dat ze iemand missen die zich verantwoordelijk voelt om dit op te pakken en mensen er op aan te spreken en te coachen. Ook jammer dat die chirurgen wel dingen signaleren maar er vervolgens ook niets mee doen.
Om 11.00 uur had ik met Florence, Nienke en René afgesproken dat we gezamenlijk zouden koffie drinken. En aangezien in het ziekenhuis ook vaak het personeel ineens weg is voor theepauze, durfde ik nu wel mijn snor te drukken net op het moment dat Thomas ging beginnen op de dressingroom.
Eenmaal in ons Guest House, komen Florence en Nienke met een grote taart met kaarsjes. En ik kreeg cadeautjes van ze, mijn tweede familie. Als je twee weken intens met elkaar optrekt dat voelt dat wel een beetje als een tweede familie. Ik kreeg een gelamineerde foto van ons vieren bij de waterval en ik kreeg twee tasjes uit de tassen winkel. Er was zoveel taart dat ik ook bij de mensen van de compound ben langs gegaan, de schoonmaaksters, de kok, de tuinmannen en Betty de beheerster van het compound.
Daarna was er geen tijd meer voor de lunch om terug te gaan naar de dressingroom. Na de lunch had ik een afspraak met Emmanuel, hij is één van het educatieteam en werkt op de minor surgery. Emmanuel stond echter nog op de OK, zijn collega was bezig op de minor surgery. Eerst lag daar het ernstige ondervoede meisje met de geïnfecteerde buikwond, deze werd goed schoon gemaakt en het dode weefsel werd zo veel mogelijk verwijderd. Er zat een diepe ondermijning onder in de buik. Ze wilde er eigenlijk alleen gazen in doen. Ik heb geadviseerd om de gazen te drenken in antibacterieel honing en deze goed in de diepte van de wond te doen. Daarna was er een vrouw met een buikwond, deze was nog viezer geïnfecteerd, waarbij ik vond dat honing waarschijnlijk niet sterk genoeg was en vertelde de gazen te drenken in jodium oplossing. Ze kennen wel het principe van de wond spoelen met jodium maar niet dat je het op een gaas in de wond kan doen, maar ze vonden het eigenlijk wel logisch.
Daarna ging ik weer op zoek naar Emmanuel. Mij werd verteld dat hij bijna klaar was en ik kon wel via de achterste deur naar binnen. Ik deed de deur op een kier open en zag als eerste een placenta in een bekkentje, vervolgens zag ik dat Emmanuel bezig was een buik van een vrouw te hechten. De arts was al verdwenen, de vrouw zelf lag achter en groot laken. Wel vreemd dat ik hier zomaar binnen kan lopen, niet volgens ons hygiëne protocol. Vandaar dat er misschien zoveel wondinfecties zijn na keizersnede? Toen hij klaar was, kwam hij naar mij toe om nog wat te vragen over een casus die hij de volgende dag wilde presenteren aan heel de groep. Hij had foto’s van de trauma wonden van een jongetje van 6 die door een auto was aangereden en de dag ervoor via ER was binnen gekomen. Dat zag er heftig uit, beide onderbenen verwond tot op het bot.
Daarna gaf Nienke een scholing aan de leerlingen. De leerlingen gingen voor mij zingen (oja ik was nog steeds jarig!) in drie talen (Kinyarwanda, Engels en Frans) en mijn team zong nog in het Nederlands. Dat was wel heel bijzonder.
’s Avonds nog veel voorbereiding voor de workshops aan de verpleegkundigen van de Health Centers, Het was eindelijk gelukt om ze bij elkaar te krijgen.