6 november 2019 | Een terugblik op een geweldige ervaring
Vrijdagavond ontvingen wij de vertegenwoordigers van de aan dit project deelnemende organisaties, waaronder Margot van der Starre en Simon de Jong. We evalueerden gezamenlijk ons bezoek, maar ook de indrukken over de voortgang en resultaten van het traject. Daarna was het toch echt tijd om in te pakken en ons voor te bereiden op de terugreis. Na een prachtige reis door het betoverende Rwandese landschap vlogen wij zaterdagnacht terug naar het kille Nederland. En dan begint het terugkijken. Terugkijken op een geweldige ervaring, die je deelt met een aantal mensen die je nog niet of maar oppervlakkig kent, maar waarmee je de passie voor je vak en deze uitdagende omgeving gedeeld hebt. Voor mij was ook dit aspect heel bijzonder. In korte tijd schakel je samen, vult elkaar aan, lacht onbedaarlijk, maar deelt ook gevoeligere momenten. En dan al die contacten met beroepsgenoten uit een heel andere cultuur en in een compleet andere entourage. Zij moeten het doen met minder en veel minder goede faciliteiten, medicatie, diagnostische en therapeutische mogelijkheden. Een CT scan kan elders gemaakt worden, maar zit niet in de bescheiden verzekering. Dus al heeft de familie geen geld gaat het niet door, hoewel de gemeenschap waar mogelijk wel probeert bij te springen.
Komend uit een land waar we zeggen veel problemen te hebben, hebben we in Rwanda te maken met veel kinderen met brandwonden door de vele vuren die aangestoken worden bij koude nachten in primitieve woonomstandigheden. Een oudere mevrouw die ik zag in de "outdoorkliniek" had last van obstipatie. Sprekend over vocht en voeding stellen we vast dat je voeding die er niet is niet aan kunt passen. Het Community Care project levert weliswaar voeding, echter niet voldoende. Toch zijn we getroffen door de vriendelijkheid, de vele lachende gezichten, de bescheidenheid en de kracht van veel van deze mensen. Zij hebben daarbij een traumatisch verleden. Bij meerdere ouderen, maar ook nog jonge mensen is dit niet te miskennen.
Veranderingen gaan langzaam en schaarste aan middelen en faciliteiten maakt ze ook niet makkelijker. Toch zien we kansen, er zijn pareltjes onder alle disciplines in het ziekenhuis, maar ook in de Health Centers. De studenten die we les gaven zijn slim en soms al wat kritischer. En..... ditmaal hebben we na voorbereidend werk van onze voorgangers ook het eerste multidisciplinaire protocol voor de zorg en behandeling na een CVA achter kunnen laten. Hoe basaal ook, het zijn stappen op weg naar samenwerking, professionalisering en zelfbewustzijn van alle disciplines. Ik heb genoten van deze twee weken, heb zelf ook veel geleerd. Daarbij heb ik veel respect voor mijn teamgenoten en gepassioneerde professionals Ramona, Florence en Nienke. Wat is teamwork toch leuk!